logo Lambert Gourmet Foods
brood fare la scarpetta

Fare la Scarpetta

 | 

Fare la Scarpetta, wat is dat nu weer?

Letterlijk betekend Scarpetta ‘klein schoentje’

In de letterlijke betekenis is een Scarpetta een klein schoentje. Maar de Italianen die van goed eten houden hebben er een tweede betekenis aan gegeven.

Omdat een schoen alles oppikt van de straat was de naam snel gevonden.

Er is een andere minder geaccepteerde verklaring waarin Scarpetta afkomstig zou van het woord scarsetta wat zoveel wil zeggen als schaarste maar daar denken de levensgenieters liever niet aan.

Wat betekend fare la scarpetta in Italie?

Na de maaltijd neem je een stukje brood om de resterende saus in je bord op te deppen. zo gaat er niets verloren van alle heerlijke tomaten, look, uien en olijfolie die je op je pasta serveerde.

Je hoeft je niet te beperken tot de saus van je pasta ook bij andere gerechten blijft er een heerlijke saus achter op het bord. En Italianen beschouwen het als een zonde om zoveel goede grondstoffen en uren werk in de keuken verloren te laten gaan.

Hoe doe je het?

Neem het brood tussen duim en wijsvinger en sop de zachte kant, zonder korst in de saus.

Het bord mag helemaal schoon zijn, dat zal de kok als een compliment beschouwen. Deze methode is perfect voor een familiediner of brasserie om de hoek.

Voor meer formele restaurants raden we aan om het brood op een vork te prikken, en zo het bord schoon te vegen. Tenslotte koos je het restaurant voor de verfijnde smaken.

Met welk brood doe je fare la Scarpetta

Alle brood kan hiervoor gebruikt worden tot zelfs een foccacia. De beste resultaten bereik je met een luchtig gebakken brood met een fijne korst. In Puglia heeft men het perfecte brood en we raden dan ook aan om de techniek eerst te testen met de sausen van Perche ci credo.

Weetjes.

De recepten van Perche ci credo komen uit grootmoeders kookboek. De Italiaanse keuken op zijn best. Volop verse ingrediënten en een korte bereidingstijd. Dat zijn de elementen die de zuiderse keuken populair maken.

De motivatie van het team van Perche ci credo ligt in het behoud van het eenvoudige landleven. En in het genieten van de aan dat leven verbonden gastronomie.